Review: RSS-reader Unread overtreft Reeder 2

Tot nu toe was Reeder 2 eigenlijk nog de enige RSS-app in de App Store met een plezierige interface. Maar nu is Unread op het toneel verschenen. De makers noemen Unread de beste RSS-app op de iPhone. Tijd voor een kritische beschouwing.

Unread werkt samen met de nieuwsaggregators Feedly, FeedWrangler en Feedbin. Je moet bij minimaal één van deze diensten een account hebben. Unread laat je per dienst alle nieuwsbronnen zien, en per nieuwsbron alle ongelezen berichten.

Alle berichten staan onder elkaar. Per bericht zie je de kop, een korte inleiding, de oorspronkelijke site en een foto. Scrollen door de lijst gaat lekker soepel. Tik op een bericht, en je krijgt het te zien in de leesweergave. Tik in de leesweergave op de kop, en je ziet het artikel in de website.

Druk iets langer op een artikel, en er verschijnt een menu. Daarmee kun je het bericht opslaan om later te lezen, als gelezen markeren of delen. Ook kun je alles boven of juist onder dat bericht markeren als gelezen. Zo kun je bijvoorbeeld alle oude artikelen wegfilteren.

Er is een instelling om berichten automatisch als gelezen te markeren zodra je ze opent, en je kunt instellen dat de app geen afbeeldingen moet tonen (waardoor hij sneller wordt) of op andere manieren bespaart op bandbreedte en opslagruimte. Daarnaast kun je schakelen tussen een dag- en een nachtthema, en kun je aangeven welke deelmogelijkheden zichtbaar moeten zijn en in welke volgorde de app de artikelen moet tonen.

Unread mag inderdaad ‘de beste RSS-app op de iPhone’ genoemd worden, ook vanwege de verschijning. De letters zijn prettig leesbaar en er is voldoende witruimte. Voor de bediening zijn maar een paar eenvoudige bewegingen nodig. Als je die eenmaal onder de knie hebt, verlang je nooit meer terug naar Reeder 2. Voor meer informatie over RSS-app op de iphone 5s vindt u hier.

MEDEDELINGEN
Op het moment wordt onderhoudt gepleegd aan 'rssdump.nl'.